Checklist horeca: voorkom overtredingen

Naast het doen van milieucontroles wil de DCMR u ook informeren over specifieke milieuregels die voor uw horecabedrijf gelden. U krijgt direct feedback en relevante informatie bij het antwoord dat u invult. Hiermee helpen we u eventuele overtredingen te voorkomen. Meer informatie over milieuwetgeving in de horecabranche leest u op www.infomil.nl. Op de website van de gemeente Rotterdam vindt u meer informatie over aanvullende gemeentelijke regels.
 

  
 

Afhankelijk van het type bedrijf en de activiteiten die u uitvoert moet u een melding Activiteitenbesluit doen. Kijk op Infomil om te weten of u een vergunning nodig heeft.

Afval
Onderstaande vragen gaan over afvalproductie en verwijdering.
 
Geef aan welke afval u produceert, hoeveel kilo, wanneer het wordt opgehaald en hoe dit afgevoerd wordt.
 
Gemiddeld gewicht (in kilo's per maand )
 
Hoe vaak wordt het afval opgehaald?
 
Naam verwerker/inzamelaar.

Papier en karton
Glas
Etensresten (swill)
Klein chemisch afval (zoals batterijen)
(Frituur)Vet
Restafval

Vetten en oliën - zoals frituurvet, olijfolie en kokosolie - in afvalwater veroorzaken verstoppingen en schade aan pompen in het riool en op de rioolwaterzuiveringen. Hierdoor stijgen de zuiveringskosten. Bedrijven die afvalwater lozen met vetten, dienen dat daarom via een zogenaamde vetafscheider te doen. Weten of u in aanmerking komt voor een uitzondering? Of waar een vetafscheider aan moet voldoen? Bekijk de pagina over vetafscheiders op Infomil.
Muziek en geluid
Onderstaande vragen gaan over het spelen van muziek.
Buren kunnen last hebben van de muziek in uw horecagelegenheid. Als in uw pand meer dan 70dB (of 80dB als er geen geluidsgevoelige gebouwen naast uw pand staan) versterkt muziekgeluid wordt gemaakt moet u een akoestisch onderzoek laten uitvoeren.

Let op; wanneer u in de buitenlucht, op bijvoorbeeld het terras, versterkt muziekgeluid laat horen moet u ook met een akoestisch rapport onderzoek aan tonen dat u voldoet aan de geluidgrenswaarden die gelden op de gevel van omliggende woningen. Een akoestisch onderzoek moet voldoen aan de Handleiding meten en rekenen Industrielawaai. Online vindt u verschillende partijen die dit voor u kunnen doen. Heeft u een akoestisch onderzoek laten verrichten? Geef dit door aan de DCMR via info@dcmr.nl.

Energie
Onderstaande vragen gaan over energieverbruik.
Op basis van de door u aangeleverde gegevens valt u in de categorie kleinverbruiker. Er gelden voor u geen voorschriften voor energiebesparing. Toch kunt u kosten en energie besparen door diverse maatregelen te treffen. Bekijk hier de lijst met erkende vormen van energiebesparing.
Op basis van de door u aangeleverde gegevens valt u in de categorie middelgrote verbruiker. De DCMR beoordeelt of u rendabele energiebesparende maatregelen treft. Dit worden ook wel Beste Beschikbare Technieken (BBT) genoemd. BBT staat voor de meest doeltreffende methoden die technisch en economisch haalbaar zijn, om emissies en andere nadelige gevolgen voor het milieu van een bedrijf te voorkomen. Voor meer informatie over BBT-maatregelen, zie de website van Infomil.
Op basis van de door u aangeleverde gegevens valt u in de categorie grootverbruiker. Dat betekent dat de DCMR  een energieonderzoek kan eisen. Een plan van aanpak of uitvoeringsplan is onderdeel van dit energiebesparingsonderzoek. Hiermee toont u aan dat alle rendabele maatregelen zijn genomen of wanneer welke maatregel wordt genomen. Meer informatie over het energiebesparingsonderzoek vindt u op de website van Infomil.
Gevaarlijke stoffen
Onderstaande vragen gaan over het gebruik van gevaarlijke stoffen.
Heeft u gasflessen met meer dan 125 liter inhoud? Dan bent u verplicht om deze in een daarvoor bestemde opslagvoorziening op te slaan. Gasflessen kunnen tot onveilige situaties (explosies) leiden als deze niet correct opgeslagen worden. In de opslag mogen geen andere goederen aanwezig zijn. Werkvoorraden zijn hiervoor uitgesloten, mits ze op een laskar zijn geplaatst of zijn aangesloten op een verzamelleiding die leidt naar een verbruikspunt. Let op, lege gasflessen worden gezien als vol en moeten ook veilig worden opgeslagen. Meer weten? Zie de PGS 15.
 
Er gelden specifieke eisen voor de opslag van verpakte gevaarlijke stoffen afhankelijk van type en hoeveelheid van deze stoffen. Op de website van Infomil vindt u aanvullende informatie over welke eisen voor uw situatie gelden.
Installaties
Onderstaande vragen gaan over de verschillende installaties die u mogelijk heeft.
Als u voedsel bereidt waarbij geur vrij komt bent u vaak verplicht om geuroverlast te voorkomen. U kunt op twee manieren geur van voedselbereiding opvangen. Dit kan door middel van een doelmatige ontgeuringsinstallatie of een afvoerpijp die 2 meter boven de hoogste daklijn uitsteekt binnen een straal van 25 meter. Op beide manieren voorkomt u geuroverlast voor omwonenden. Zie Infomil voor meer informatie over deze wetgeving.
dd-mm-jjjj
Geef in onderstaand schema aan welke koel- en/of airco installaties u heeft. Geef alleen het type en hoeveelheid koudemiddel aan van de installaties die u heeft. Er is ruimte voor maximaal 5 installaties.
Het type en hoeveelheid koudemiddel staat op het kenplaatje. Zie voorbeeld. Deze gegevens staan ook in het logboek dat het onderhoudsbedrijf voor u opstelt.


 
 
Naam installatie
 
Type koudemiddel
 
Hoeveelheid koudemiddel (liter)

Installatie 1*
Installatie 2
Installatie 3
Installatie 4
Installatie 5

Koudemiddelen hebben risico’s voor het milieu. Afhankelijk van het type en hoeveelheid koudemiddel dat u gebruikt gelden specifieke eisen. Voor meer informatie over uw situatie, zie Infomil. Altijd makkelijk informatie en relevante wetgeving bekijken? Download de Installatiecheck app.
 
Ook stookinstallaties hebben risico’s voor het milieu en de veiligheid. Er gelden daarom eisen (zoals verplichte keuringen op regelmatige basis) afhankelijk van type en hoeveelheid verbruikte KWh. Voor meer informatie over uw specifieke situatie, zie de website van Infomil.
U bent klaar!

Bedankt voor het invullen van deze vragenlijst. U krijgt een kopie van uw antwoorden en onze feedback via de mail.
Meer informatie over milieuwetgeving in de horecabranche leest u op de website van Infomil. Op de website van de gemeente Rotterdam vindt u meer informatie over aanvullende gemeentelijke regels.
 
Heeft u vragen? Neem contact op met de DCMR via info@dcmr.nl. 
 
Klik op verzenden om uw antwoorden te versturen
 
* = Invoer verplicht
Dit formulier is gemaakt met www.formdesk.nl
 
Het formulier kan niet worden geopend. Met dit formulier dienen bestanden te worden verzonden. Dit is op het systeem waar u mee werkt (Safari op iOS) helaas niet mogelijk.